Koppelen pbx-en met interne trunks.

Koppelen pbx-en met interne trunks.

U bevindt zich hier:
Geschatte leestijd: 1 min.

Inleiding

Er zijn scenario’s denkbaar waarbij u meerdere vpbx-en aan elkaar wilt knopen. Enkele voorbeelden:

  • Uw klant is een franchiseorganisatie. De verschillende kantoren willen hun eigen pbx met hun eigen belplannen en eigen telefoonboek. De kantoren willen dus de vrijheid om de pbx zelf in te richten. Maar ook willen ze de flexibiliteit van het eenvoudig kunnen bellen met de verschillende kantoren zonder extra kosten,
  • Uw klant is een organisatie met een groot en zeer druk callcenter. U wilt de rest van de organisatie verlichten van het drukke telefoonverkeer door een tweede vpbx in te zetten.

De Axeos vpbx ondersteunt deze (en andere gelijksoortige) scenario’s door het gebruik van interne trunks en gebruikmaking van Least-Cost-routing (LCR) in het uitgaand belplan.
Hoe zetten we dat op?

Setup

  • Stap 1. Configureer twee vpbx-en met extensies, telefoons en gebruikers.
    • U kunt hiervoor de wizards gebruiken: dat scheelt tijd.
  • Stap 2. In beide pbx-en maakt u een nieuwe trunk in het menu Communicatie/Trunks. Zet het trunktype op Intern.

How-to/multitenant - 173 

  • Stap 3. Maak nu in beide pbx-en een uitgaand belplan in het menu Belplan. Zorg ervoor dat de reeksen extensies die u gebruikt in pbx #1 en pbx #2 niet hetzelfde zijn want dat leidt tot conflicten. U gebruikt bijvoorbeeld extensies 200-299 in de ene pbx en 400-499 in de andere. Maak een nieuw belplan patroon aan. Het patroon voor pbx#1 geeft de range extensies aan van pbx #2. In dit voorbeeld is dat 4XX (alle nummers van 400-499).

In het veld LCR geeft u de trunk aan die u in stap 2 hebt aangemaakt. De schakelaar ‘Verzend nummer zonder bewerking’ zet u op AAN.

How-to/multitenant 174

  • Stap 4. We gaan het testen!

Registreer 2 telefoons, op elke pbx één en bel bijvoorbeeld van extensie 200 (extensie op de eerste pbx) naar 400 (extensie op de 2e pbx).

De LCR-regels die u heeft aangemaakt in de belplannen, zorgen ervoor dat gesprekken op beide pbx-en op de juiste manier gerouteerd worden.

Was dit artikel nuttig?
Nee