Mappen

Mappen

U bevindt zich hier:
Geschatte leestijd: 2 min.

Deze functie kan gebruikt worden om ervoor te zorgen dat de telefoons toegang krijgen tot het centrale telefoonboek.

Mappen PBX

Er wordt een export gemaakt van het telefoonboek in een bepaald formaat. Op dit moment is dat voor Snom en voor Yealink telefoons. Niet alle IP-telefoons worden ondersteund, vanwege beveiligings-eisen: het telefoonboek wordt beschermd.

 • Naam: zelf op te geven naam
 • Merk: Snom, Yealink
 • Trefwoordenfilter:
 • Nummerveld: Internal, Mobile, Land line

Vereisten

 • Het remote telefoonboek werkt alleen via HTTPS, niet via onversleutelde HTTP.
 • Het toestel moet het juiste certificate hebben.
 • Check uw vpbx-firewall: kan het telefoontoestel het telefoonboek benaderen op poort 442? Open deze tcp-poort voor het publieke adres van uw klanten indien nodig.
 • Check de firmware van de telefoontoestellen. Soms hebben oudere firmware-versies slecht werkende HTTPS-implementaties. Update de firmware als dit het geval is.
 • Als het telefoontoestel niet kan worden geüpgraded met firmware dat HTTPS ondersteunt, moet u overwegen nieuwe telefoons aan te schaffen. Alleen dan kunt u de data van uw klant goed beschermen, Omwille van de privacy, de GDPR (AVG), mag het telefoonboek niet via gewone HTTP gaan. Dit is om datalekken te voorkomen.
 • Voer de Mac-adressen van de telefoons in in ‘Communicatie/Toestellen’. De pbx zal een veiligheidscheck uitvoeren op deze Mac-adressen om te verifiëren of dat toestel toegang mag krijgen tot het telefoonboek.

Zero touch autoprovisioning

Als u gebruikmaakt van “zero-touch provisioning”, wordt de afhandeling van certificaten en instelling van de URL van het telefoonboek volledig automatisch gedaan. U kunt simpelweg een directory aanmaken voor uw telefoontoestel-merk en de telefoons herstarten.

Telefoonboek-url voor handmatige configuratie van:

een Yealink telefoon:

https://ip-address:442/services/yealink/phonebook.xmlofhttps://hostname:442/services/yealink/phonebook.xml.

een Snom telefoon:

https://ip-address:442/services/snom/phonebook.xmlof https://hostname:442/services/snom/phonebook.xml.

Het uploaden van het certificaat naar het telefoontoestel in geval van handmatige configuratie

Als u niet ‘zero-touch provisioning’ gebruikt maar toch het telefoonboek op uw Yealink/Snom-toestel wilt gebruiken, dient u de volgende stappen te nemen:

 • Download het pbx certificate. Dit doet u in het menu Systeem/Certificaten: kies het certificaat, klik op ‘overzicht’ en vervolgens op ‘download PEM encoded’.
 1. Vervolgens moet het certificaat geüpload op uw telefoontoestel via de web interface van de telefoon.
  • Gebruikt u een ‘self-signed’ certificaat (dat niet gevalideerd wordt door een externe certificaatautoriteit)? Zet dan de optie ‘only accept trusted certificates’ uit.
 1. Gebruikt u een gevalideerd certificaat in uw vpbx (groene slot-icoontje in de browser)? Dan zet u de optie ‘only accept trusted certificates’ AAN. Dit kan alleen als u een gevalideerde certificatie chain hebt,

Snom telefoon

Snom 3xx, 7xx, 8xx telefoons werken met ‘zero-touch provisioning’ en zijn klaar voor gebruik. U vindt het telefoonboek door op de ‘directory’ (telefoonboek)-knop te drukken.

Het is mogelijk nog extra functionaliteit toe te voegen aan uw Snom telefoons zodat er ook een zoekfunctie is. Neem contactmet ons op als u toegang wilt krijgen.

Yealink IP Telefoons

Yealink-telefoons werken met ‘zero-touch provisioning’ en zijn klaar voor gebruik. U vindt het telefoonboek door op de ‘directory’ (telefoonboek)-knop te drukken of in het ‘Dir’ menu als ‘remote phonebook’.

Als u autoprovisioning gebruikt en gaat updaten naar versie 3.4.7, adviseren we u een nieuwe directory aan te maken voor Yealink (Services → Mappen → voeg Yealink toe) omdat Yealink en Tiptel voorheen een directory deelden.

Was dit artikel nuttig?
Nee