Opties (systeem)

Opties (systeem)

U bevindt zich hier:
Geschatte leestijd: 4 min.

Opties

Hier kunnen diverse systeemfuncties worden ingesteld die niet direct gerelateerd zijn aan telefoongebruik. Sommige functies zijn wellicht niet beschikbaar omdat ze gebaseerd zijn op uw licentie of de hardware die gebruikt wordt.

system/opties 175

 Netwerk Netwerk

De netwerkinstellingen van hosted system zijn read-only en kunnen dus niet worden aangepast. De instellingen worden bepaald door de cloud server.

system/opties 176

 • IPv6: maak alle IPv6 gerelateerde opties mogelijk
 • Hostname: naam van de host, read-only wanneer hosted en DHCP
 • Domain: read-only wanneer hosted en DHCP
 • Forwarding: sta toegang tot de IP-telefoons toe vanaf een ander netwerk-segment. U moet de juiste statische routes ingesteld hebben op uw router, pc of switch. U kunt zo bijvoorbeeld uw telefoons administreren vanaf uw workstation die zich in een ander netwerkt bevindt.

DNS tab

De instellingen hiervan staat vast en worden bepaald door de cloud server.

Statische routes tab

Alleen aan te passen indien u kennis van zaken heeft hieromtrent.

Netwerk servers 201Netwerk Servers

Het system heeft een ingebouwde server voor DHCP, FTP en TFTP. Deze services worden vaak gebruikt om telefoon-provisioningfiles te beheren.

HTTP Tab

Systeem/Opties/179

HTTPS staat standaard AAN, u kunt uw eigen certificaat maken of importeren. Voor meer informatie, zie Systeem → Certificaten.

Forceer HTTPS: staat standaard aan. De pbx weigert HTTP en forceert de browser om https te gebruiken.

De optie ‘Telefoon provisioning HTTPS inschakelen’ moet aan staan zodat de pbx het centrale telefoonboek veilig kan benaderen met HTTPS (poort 443).

Indien u gebruikmaakt van Zero Touch Provisioning, hoeft u deze optie hier niet aan te zetten.

API/GUI/Provisioning toestaan vanaf: als de firewall vrij open staat, kunt u met deze drie onderdelen verder limiteren door IP-subnets op te geven die u wilt toestaan. Het zijn komma gescheiden lijsten waardoor het mogelijk is om meerdere subnetten of hosts op te geven.

FTP Tab

systeem/opties/180

Ftp-server staat standaard UIT. Om TLS-versleuteling te gebruiken, kunt u uw eigen certificaat maken of importeren. Voor meer informatie, zie Systeem → Certificaten.

TFTP Tab

Systeem/Opties/181

Als u DHCP gebruikt om uw IP-telefoons te bedienen, zet dan TFTP AAN. TFTP is niet geschikt voor layer 3 netwerk (“het Internet”) maar werkt betrouwbaar in een layer 2 netwerk (ethernet, (v)LAN).

systeem/opties/202E-mail en SMTP

systeem/opties/182

De PBX heeft de SMTP-server nodig om ontvangen faxen, voicemail-berichten, cdr-informatie of systeemberichten naartoe te sturen, Standaard staat deze uitgeschakeld.

Als mail niet werkt, check dan eerst de spam box van de SMTP-server. Gebruik de “Test mail” knop onderaan om een test-e-mail te sturen. Het “van”-veld geeft de ontvanger een idee waar de e-mail vandaan komt, bijvoorbeeld PBX@voorbeeld.nl. Zorg ervoor dat uw DNS-server werkt, anders worden er geen e-mails verstuurd.

Authenticatie kan over het algemeen op Uit staan omdat de meeste servers dit niet gebruiken. U kunt SMTP-server van Google gebruiken (u heeft dan wel een Google-account nodig), Exchange of elke andere SMTP-server waar u toegang toe heeft.

Als u één of meerdere vakjes aanvinkt bij Audit, zal er een e-mail notificatie worden verstuurd wanneer er een verandering is in de status van de opties (bv. wanneer iemand een switch verandert of de instellingen voor CDR-rapporten). Deze berichtgeving wordt verstuurd naar het emailadres dat is opgegeven bij ‘Systeemnotificatie’.

Systeem/Opties/203 Datum en Tijd

Bij hosted Axeos wordt dit automatisch verzorgd. Op de Standalone werkt dit meestal goed met de standaardinstellingen. Indien niet, check dan of uw DNS-server bereikbaar is en werkt.

Systeem/Opties/2183

Systeem/Opties/204Hulp op afstand

De medewerkers van Axeos kunnen u op afstand helpen door het opzetten van een supporttunnel. U krijgt hiertoe een support-ticket met de gegevens die u hier moet invullen. Het is belangrijk dat DNS werkt, anders zal remote support niet functioneren.

Systeem/Opties/205Systeeminformatie

Axeos kan u om de gegevens vragen die hier staan, bij het oplossen van een probleem.

Systeem/Opties/185

Systeem/Opties/206SPP Instellingen

Systeem/Opties/186

SPP wordt gebruikt voor tweerichtings communicatie tussen SPP en de vpbx. Op nieuwe systemen wordt dit automatisch ingesteld maar u kunt het ook handmatig instellen door het opgeven van een gedeelde sleutel. U kunt ook het SPP IP-adres instellen voor aanvullende SPP-diensten.

 • Licentie laden – het laden van een geldige licentie van SPP, als deze er is.
 • Synchroniseer LSP-informatie – synchroniseer LSP-informatie met SPP.

Let op: shared secret en UUID zijn geen onderdeel van de backup omdat ze onderdeel zijn van de pbx zelf. Backups kunnen tussen pbx-en bewegen. Alleen een factory-reset van de pbx zal de shared key verwijderen. De UUID verandert nooit tenzij u een nieuwe pbx krijgt.

Systeem/Opties/207Logging

Gebruik dit menu om alle log-registratie ook naar een externe server te kopiëren.

Systeem/Opties/208Locale instellingen

Hier stelt u land en taal in voor de selectie van de standaard geluidsbestanden en voicemailberichten.

Systeem/Opties/209Remote API

De API-sleutel wordt gebruikt voor de communicatie tussen externe systemen/toepassingen en de PBX. Bijvoorbeeld: een serverconnectie met de pbx-api of bij het gebruik van de CMB (Call me back) functie.

Gebruik de knop “Genereer nieuw” om een nieuwe sterke sleutel te krijgen.

Systeem/Opties/188

Het gebruik van GET is mogelijk maar de schakelaar ‘Sta onveilige GET requests toe” staat standaard uit. Wees u ervan bewust dat GET minder veilig is vergeleken met POST, omdat er query strings worden verzonden als onderdeel van de URL van een GET-verzoek. Bij POST worden deze strings verstuurd in het HTTP bericht. Gebruik dit naar eigen inzicht.

De optie GET wordt binnenkort verwijderd.

Systeem/Opties/210Gebruikersgroepen

Met dit menu kunt u gebruikersgroepen aanmaken, bijvoorbeeld om multi-tenant functies te gebruiken. De naam van de gebruikersgroep is een label waaraan u verschillende functies kunt koppelen: belgroepen, uitgaand verkeer, eigen geluiden, wachtmuziek, PBX-gebruikers, telefoons en tijdregels.

Systeem/Opties/211Functionaliteiten

In dit menu kunt u de naam opgeven die wordt getoond op de homepage.

Systeem/Opties/190

Op de startpagina van de interface:

Systeem/Opties/191

De aanwezigheidsstatus is voor toekomstig gebruik.

Systeem/Opties/212SNMP-configuratie

Met het Simple Network Management Protocol (SNMP) kunt u pbx statistieken naar de monitoring server sturen.

De MIBs die ondersteund worden zijn: SNMPv2-MIB, IF-MIB, IP-MIB, IP-FORWARD-MIB, TCP-MIB, UDP-MIB, IPV6-MIB.
Axeos biedt een eigen MIB-bestand dat u kunt gebruiken om uw SNMP client op te zetten: axeos-pbx-mib.txt

Systeem/Opties/192

Geautoriseerde clients toevoegen:

 • Community: alfanumerieke string die toegang toestaat tot de pbx statistieken.
 • IP Adres: IPv4/IPv6 host of subnet adres (CIDR-formaat)

Trap receivers toevoegen:

 • Community: alfanumerieke string die toegang toestaat tot de pbx statistieken.
 • IP Adres: IPv4 or IPv6 host adres (geen subnet, zonder /xx suffix)
 • Version: ‘v1 trap’, ‘v2c trap’ of ‘v2 inform’. Standaard is ‘v1 trap’
Was dit artikel nuttig?
Nee